Hvidløg, avocado og mandel til hunden ? - vi giver myterne en værdig begravelse

Skrevet af: VITA Petz i: Bloggen : Monday, October 1, 2018 Kommentar: 0 Hits: 8707

Du har sikkert hørt om sundhedsfordelene fra hvidløg, avocado og mandel. Men der er mange meninger og holdninger til, hvorvidt disse fødevarer tolereres af hunde. Ofte drager man sin konklusion på baggrund af fejl information. For det handler om at spise med fornuft og omtanke.

1. myte vi begraver: Er hvidløg giftigt eller farligt for hunde ?

Hvidløg er gennem årtusinder blevet anvendt i kinesisk og indisk medicin. Det indeholder over 35-40 kendte aktivstoffer der menes at have gavnlig virkning på lidelser lige fra hudproblemer til kræft.

Og holistiske dyrlæger har i årtier anbefalet hvidløg på grund af sundhedsfordelene.

Men er hvidløg giftigt for hunde ? Hvidløg indeholder et kemisk stof som hedder N-propyl disulfid. Forholdsmæssig store og vedvarende mængder hvidløg kan medføre oxidativ skade på de røde blodceller, medføre anæmi (blodmangel) og i værste fald forgiftning. Men det betyder ikke at hvidløg er giftigt i små mængder.

I et studie på Hokkaido Universitetet i Japan, gav man hundene 1,25ml hvidløgs ekstrakt pr. kilo kropsvægt i 7 dage. Det svarer omregnet til 1fed hvidløg pr. kilo kropsvægt, og vel at mærke uden at nogle af hundene viste tegn på anæmi eller forgiftning

Er det realistisk at give denne mængde til hunden ? Nej, det ville være ganske ufornuftigt.

Men hvidløg byder på en række sundhedsfordele;

 Styrker immunfunktionen i blodbanen ved at øge aktiviteten af NKC (Natural Killer Cells) gennem, at søge og destruere uønskede patogener (sygdoms fremkaldende mikro organismer).   

 Visse aktivstoffer i hvidløg hjælper leveren med at skille sig af med toksiner, og derved forhindre akkumulering af affaldsstoffer.

 Hvidløg fungerer som tonic for hjertet ved at reducere kolesterol, åreforkalkning og mindske risikoen for dannelse af arterie-blodpropper.

 Hvidløg bekæmper bakterielle, virale og svampeinfektioner. Har vist sig at være virksom mod bændelorm, infektioner og tarmparasitten Giardia. Ved øreinfektion/mider kan en antiseptisk opløsning af friskpresset hvidløgssaft i kokosolie el. olivenolie benyttes.

 Hvidløg kan også benyttes præventivt mod lopper og flåter. Det indeholder stoffet Allicin, som giver den kraftige duft. Når hunden metaboliserer Allicin, frigives en duft gennem huden og tarmen, som gør den mindre attraktiv overfor parasitter.

Hvor meget hvidløg kan du give hunden ? Friskpresset hvidløg har bedste virkning og kan gives oveni maden. Som udgangspunkt kan du begynde med ½ fed friskpresset eller ¼ tsk. hvidløgspulver pr 10kg kropsvægt, og 3-5 gange ugentligt. Følg anvisningen på pakken hvis du giver tabletter/kapsler.

Så derfor, hunde i alle aldre, både raske som syge, kan have glæde af hvidløg. I små mængder. (bør dog ikke gives til hunde med anæmi eller hvalpe under 8 ugers alderen)

//

2. Myte vi begraver: Avocado, den smækre frugt.....to be continued !

//

3. Myte vi begraver: Mandel, de goe nødder.....to be continued !

Kommentarer

Efterlad en kommentar