Omtrent hver 3. hund får kræft. Få gode råd til, hvordan kan du forebygge

Skrevet af: VITA Petz i: Bloggen : Friday, November 6, 2015 Kommentar: 0 Hits: 11471

Hunden er i samme risikogruppe for at få kræft, som mennesket ? Omtrent hver 3. hund bliver ramt på et tidspunkt i livet. Hver 2. hund over 10år dør af kræft, og derved én af de hyppigste dødsårsager.

1. UNDGÅ OVERVÆGT

Flere studier viser, at begrænset indtag af kulhydrater, kan reducere risikoen for udvikling af tumor ved, at kroppens celler blokerer tumor vækst. For meget kulhydrat i kosten, kan medføre overvægt, og derved øge risikoen for kræft hos dyr og mennesker. Typisk forarbejdet tørfoder kan indeholde op til 50-60% kulhydrat der omdannes til glukose – og kræft trives rigtig godt af glukose (sukker). Fejlernæring eller overfodring kan medføre overvægt, og skabe inflammationer. Derfor er det vigtigt, at hunden får rørt sig dagligt, og mad eller snacks bør ikke erstatte den daglige motion eller kvalitetstid.

2. GIV EN ANTI-FLAMMATORISK DIÆT

Inflammation er den stille dræber! Fødevarer som skaber inflammation i kroppen, kan øge risikoen for kræft og mange andre lidelser. Endda mener man, at kræft er en kronisk og inflammatorisk tilstand, hvorved der skabes et miljø hvor normale celler kan formere sig uønsket. Kræftceller er sukker-junkier, de har brug for glukose fra kulhydrater for at formere sig. Derfor vil det være en god ide, at reducere eller sørge for et minimalt indhold af kulhydrater i hundens diæt. Dette gælder indhold ris, majs, korn samt stivelsesholdige grøntsager som ærter og kartoffel. Har du grøntsager fra middagsmaden eks. broccoli, spinat, grønkål, hvidkål, rosenkål m.fl. - så kan du med god samvittighed blande det oveni hundens mad.

Grønt (der vokser over jord) har typisk et lavt indhold af stivelse, og indeholder masser af vitaminer, mineraler og andre sundhedsfremmende stoffer. Sunde kostfibre er vigtige for opretholdelse af en god mave- og tarmfunktionen, og der er jo hér at størstedelen af immunforsvaret ligger - hundens 2. hjerne og de små krigere der skal beskytte imod sygdom.   

Kræft trives ikke på energi fra fedt, så en god Krill olie, eller fiskeolie på glasflaske kombineret med kokosolie er at foretrække. Men drop den klassiske storsællert, "lakseolie til kr. 79,- pr. liter" - den er nok snarere Pro-inflammatorisk end Anti-inflammatorisk. Giv ca 1000mg for hver 10kg kropsvægt, gerne dagligt og under hensyn til det samlede fedtindhold i maden.

En anden bidrager til inflammatoriske tilstande, er store mængder af Omega-6 i forarbejdede madvarer, der øger inflammation i kroppen. De stammer oftest fra industrielt forarbejdede fødevarer. Omega-6 er meget anvendt, idet den er mere varmestabil end Omega-3 i produktionen af eks. tørfoder og andre forarbejdede produkter. Typiske kilder til Omega-6 er rapsolie, solsikkeolie og vindruekerneolie. 

En stigende del af befolkningen, har indrettet deres livsstil efter det moderne udtryk “LCHF” low-carb-high-fat. For din hund er det lig med en sund og anti-inflammatorisk diæt, der er sammensat af gode og friske råvarer samt et balanceret indhold af fedtsyrene. Et optimalt måltid, kan bestå af hjemmelavet mad af friske kvalitetsproteiner fra muskelkød, indmad (lever og nyre), kallun og rå ben. Hertil lidt frisk blendede og lynkogt/dampede grøntsager, styrkende urter og lidt antioxidant-rige frugter.

Har du mod på frisk hjemmelavet mad tilhunden, så check ind hos en kyndig BARF forhandler som kan vejlede dig. Har hunden særlige behov eller lidelser, der skal tages højde for, bør det indgå i foderplanen. 

Hvis du ikke lige har variation af grønt ved hånden, kan du supplere hundens diæt med VITA-MIX 40 (hvis du fodrer tør/vådfoder) eller BARF BALANCE hvis du fodrer råt (BARF). Begge produkter er komplekse formuleringer, der bidrager til hundens vitalitet. Plantenæringsstoffer med anti-oxidanter der beskytter mod frie radikaler – kroppens forsvar mod skadelige processer. Disse stoffer menes at have en sundheds-fremmende virkning. 

Du kan bidrage immunsystem, celler og organerfunktioner med i-Mune Support der fungerer som back-up/wake-up-call til immunsystemet, og kampsoldaterne ved fronten, som skal klare det grove arbejde og holden fjenden på afstand.

3. UNDGÅ GIFTSTOFFER

Pesticider (ukrudtsmidler) er skadelige giftstoffer i lighed med aggressive kemikalier mod lopper og flåter. Skån hunden for tobaksrøg (passiv rygning) og stærke rengøringsmidler. Vær opmærksom på tilsætningsstoffer i hundens foder og godbidder. Lær at læse ingredienslisten - indeholder den en råvare du ikke forstår, er den nok ikke sund! Undgå at lufte eller træne hunden på arealer, hvor der er anvendt sprøjtemidler. Husk på, at hunden træder på- eller ruller sig i græsset, og hvad gør hunde typisk der har været ude ? De slikker poter, ruller på stuegulvet og luxusdyrene deler endda dyne med dig eller dine børn. Et studie på Cummings School of Veterinary Medicine i USA, har vist at eksponering af ukrudtsmidler kan øge risikoen for lymfeknudekræft med op til 70%. Kemikaliet “Glophosat” der indgår i kendte sprøjtemidler (Round-Up + Keeper) kan købes i alle byggemarkeder, er af WHO udnævnt som kræft fremkaldende. Benyttes af ikke-økologiske landmænd som ukrudstmiddel til konventionelle fødevarer. Undgå kemiske loppe- og flåtmidler.

Vi lever i en verden af giftstoffer, der påvirker os alle i det daglige. Derfor er der god grund til at tænke sig om en ekstra gang med, hvad vores hunde udsættes for. Det kan være en god idé at køre en urtebaseret udrensningskur 4-6 gange årligt, eller afhængig af det miljø og omgivelser hunden befinder sig i. Særlig vigtigt er det for hunde i storbyerne, der er langt mere udsatte for kulilte/udstødningsgasser, end hunde i landzoner.

4. UNDGÅ UNØDVENDIG VACCINATION

Det er vigtigt at hundens immunforsvar er i topform, så den kan beskytte sig imod infektion, kræft, parasitter og andre farlige sygdomme. Derfor bør du kun vaccinere når det er nødvendigt, og undgå bredspektrede- samt den årlige booster vaccine. Vaccinen bør tilpasses efter vægt, race, baggrund og ernæringsmæssige status for at sikre en god vitalitet. Du kan evt få hunden testet for antistoffer (Titer-Test) inden du beslutter dig om den skal vaccineres. Vacciner indeholder tungmetaller og giftstoffer. Derfor kan overvaccinering medføre øget risiko for kræft, ledproblemer og andre livstruende sygdomme. Læs mere om vaccination og Titer-Test af hunde her.

Dr. Judy Morgan podcast om vaccinationer/tumor hos hunde og katte

5. STERILISERING OG KASTERATION – BØR UNDGÅS (ELLER TIDLIGST FRA 2-3ÅR´S ALDEREN)

Flere indikationer viser, er der er sammenhæng med sterilisering/kasterering og øget kræft hos hunde. Særligt hos de større racer. I studier har man fulgt både Rottweilere og andre racerene hunde, der blev steriliseret eller kastereret før 1år´s alderen. I et studiet viste det sig, at risikoen for udvikling af knoglekræft er dobbelt så stor. I et andet studie med Golden Retriever, var risikoen var 4 gange større end hos intakte hunde.

Hvis du følger ovenstående forslag i din kærlighed til hunden, giver du den en fair chance for bedre at stå imod, og tage kampen op imod sygdomme. Din bedste ven får de optimale betingelser, for en sund livsstil og god livskvalitet. Det koster nok lidt ekstra på madkontoen nu, men velnok sparet i dyrlæge og sygdomsbehandling på sigt.

Husk, at din beslutning kan være afgørende for hundens helbred - den spiser jo blot det, som du serverer, og det liv du byder ;-)

Kommentarer

Efterlad en kommentar