Tips til Beroligende nytårsmenu og cocktail til hunden - Godt Nytår!

Skrevet af: VITA Petz i: Bloggen : Saturday, December 31, 2016 Kommentar: 0 Hits: 3240

Mange hunde får angst og stress i nytårsdagene, og særligt omkring årsskiftet hvor der bliver skudt af. Og ofte kommer vi først i tanke om at forebygge når dagen melder sig. 

Aminosyren L-Tryptofan er almindeligt forekommende i mange fødevarer, og et vigtigt forstadie til Serotonin (neurotransmitter) også kaldet kroppens "lykkehormon". For at hunden kan producere tilstrækkeligt med Serotonin (og Melatonin) har den behov for L-Tryptofan.

Særligt kan aldersbetingede- og livsstilssygdomme forstyrre produktionen og frigivelsen af Serotonin. Lavt niveau af Serotonin kan medføre ændret adfærd, stress, angst, uro, hyperaktivitet, dårlig søvnkvalitet mv. Derfor indgår L-Tryptofan i flere beroligende produkter på markedet.

Du kan selv gøre en indsats med fødevarer der har højt indhold af L-Tryptofan. Her har vi lavet et forslag til hundens nytårsmenu, med råvarer der har højt indhold af L-Tryptofan. 

Nytårsmenu (til en mellemstor hund 20-25kg)

Indhold af L-Tryptofan særligt højt kød fra gås, vildt (hjort, kanin, elg) samt lam og okse. Fordel kødet/maden på 2 måltider nytårsdag og tilsæt et råt æg oveni hvert måltid. Første måltid gives ved middagstid og andet måltid ved normal spisetid. Hvis du typisk oplever at hunden bliver træt når den har spist, kan du give andet måltid sidst på aftenen hvis skyderiet fortsætter natten igennem. 

Du kan servere maden i rå form. Foretrækkes tørfoder(1) kan du undlade havren og blot vælge en variant der indeholder nævnte proteinkilder. (Stivelsen i havre er med til at distribuere L-Tryptofan) 

COCKTAIL (ca 250-300ml til en mellemstor hund)

Lav en kop kamille(2) té og lad den trække i 5-10min. hvorefter du hælder den lunkne té i en blender. Tilsæt en kop gedemælk (fås hos Irma) eller sødmælk, en håndfuld spinat ca 25g (gerne frossen), 10tabl. spirulina (eller 1tsk.pulver), 1tsk. mandler (undlad hvis ikke du vil give nødder), 1tsk. Chia frø og 1spk. havregryn. Lad blandingen trække i 1 time og blendes indtil den er homogen. Denne cocktail gives passende 4-6 gange i løbet af dagen som erstatning for vand. Vær OBS på at spirulina gør blandingen meget grøn - så pas på tøjet! 

Bemærkninger

(1) Tørfoder har et 30-40% lavere indhold af L-Tryptofan pga. varmebehandlingen det udsættes for under produktion..

(2) Kamille har medicinske egenskaber der reducerer stress, beroliger nerverne og mave/tarm systemet. Tolereres af de fleste hunde. Hvis hunden har allergi (høfeber) kan du duppe lidt té direkte på maveskindet og se evt. rødhed efter 1-2 timer.   

HUSK! Når det er tid til at gå tur, så fyld lommen med godbidder og hold hunden i snor - Godt Nytår!

Kommentarer

Efterlad en kommentar