Tips til Beroligende nytårsmenu og cocktail til hunden - Godt Nytår!

Skrevet af: VITA Petz i: Bloggen : Saturday, December 31, 2016 Kommentar: 0 Hits: 4647

Mange hunde får angst og stress i nytårsdagene, og særligt omkring årsskiftet hvor der bliver skudt af. Og ofte kommer vi først i tanke om at forebygge, når dagen melder sig. 

Aminosyren L-Tryptofan er almindeligt forekommende i mange fødevarer, og et vigtigt forstadie til Serotonin (neurotransmitter) også kaldet kroppens "lykkehormon". For at hunden kan producere tilstrækkeligt med Serotonin (og Melatonin) har den behov for L-Tryptofan.

Særligt kan aldersbetingede- og livsstilssygdomme forstyrre produktionen og frigivelsen af Serotonin. Lavt niveau af Serotonin kan medføre ændret adfærd, stress, angst, uro, hyperaktivitet, dårlig søvnkvalitet mv. Derfor indgår L-Tryptofan i flere beroligende produkter på markedet.

Du kan selv gøre en indsats med fødevarer der har højt indhold af L-Tryptofan. Her har vi lavet et forslag til hundens nytårsmenu, med råvarer der har højt indhold af L-Tryptofan. 

Forslag til Nytårs måltid - 500g. (til en mellemstor hund 20-25kg)

Vi anbefaler råt kødprotein fra gås, vildt (hjort, kanin, elg) lam og okse, da indholdet af L-Tryptofan er særlig højt.

Afvej ca. 30.g spinat, 30g. havre, 10g Chiafrø, 10g græskarkerner (gerne økologiske råvarer) Blandingen hakkes i miniblender indtil finddelt. Tilsættes kødet sammen med 1æggeblomme der blandes let sammen og klar til servering!  

Giv maden fordelt på 3 små måltider nytårsdag (morgen, middag, og aften). Hvis du typisk oplever at hunden bliver træt når den har spist, kan du give andet måltid sidst på aftenen hvis skyderiet fortsætter natten igennem. 

Foretrækkes tørfoder (1) med i forvejen relativt højt indhold af stivelse, kan du evt. undlade havren (Stivelsen i havre er med til at distribuere L-Tryptofan) og vælge en fodervariant der indeholder nævnte proteinkilder. 

SMAGSFULD COCKTAIL (ca 250-300ml)

Lav en kop kamille(2) té og lad den trække i 5-10min. hvorefter du hælder den lunkne té i en blender. Tilsæt 2mål økologisk gedemælk, en håndfuld spinat, 5tabl. spirulina (eller 1/2tsk.pulver), 3 mandler (undlad hvis ikke du vil give nødder), 1tsk. Chia frø og 1tsk. havregryn. Blendes indtil homogen. Denne cocktail gives i løbet af dagen som erstatning for vand. 

OBS! Spirulina farver blandingen meget grøn - så pas på misfarvning af tøj/omgivelser!

HUSK! Når det er tid til at gå tur, så fyld lommen med godbidder og hold hunden i snor - Godt Nytår! 

Bemærkninger

(1) Tørfoder har et lavt indhold af L-Tryptofan pga. varmebehandlingen det udsættes for under fremstilling.

(2) Kamille har medicinske egenskaber der bl.a afhjælper stress, beroliger nerve- og mave/tarm systemet. Ved allergi/kløe (høfeber) kan camille té have lindrende egenskaber. Påfør camille té på udsatte områder 2-3gange dagligt.    

Kommentarer

Efterlad en kommentar